İGF

Sobaları ile insanları ısıtıp, yemeklerine lezzet katıyor

Bursa'nın İznik ilçesinde yerel yönetimin hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 12. belgeselinde Soba Ustası Mehmet Topçu'nun (72) hayatını ve zanaatını ele aldı.

9 Nisan 2021 Saat: 11:49
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 621 kez okunmuştur

Sobaları ile insanları ısıtıp, yemeklerine lezzet katıyor
Sobaları ile insanları ısıtıp, yemeklerine lezzet katıyor

BURSA (İGFA) - Bursa'da unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi, “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda soba ustalığı ile uğraşan Mehmet Topçu (72) icra ettiği zanaatı ile genç yaştan buyana 50 yıldır mesleğini aşkla devam ettiriyor.

1949 yılında Trabzon ili Of ilçesinde dünyaya gelen Mehmet Topçu, 1960 yılında İznik'e yerleşen ve çocukluk yıllarından itibaren Amcası Sabri ustanın yanında çalışmaya başlayan Topçu, ilk işlerinin kalaycılık olduğunu ve güğümler, yoğurt bakırları, su bakırları, kazan ve benzeri birçok işler yapıyorduk. Bu sokakta iki dükkanımız vardı. Biri Bakır ve kalaycılık üzerine diğeri ise soba üretimi üzerine idi. İlkokul ve Ortaokulu İznik'te Meslek Lisesini Bursa'da okuyan Mehmet Topçu İki yıl İller Bankasında çalışıp daha sonra Kalaycılık ve soba mesleğine başladım" dedi.

Mesleğe başladığı çocuk yıllardan itibaren zorlukları belgeselde anlatan Soba Ustası Mehmet Topçu, soba yapımını da baştan aşağı anlattı. Belgesel sonunda gençliğe tavsiyelerde bulunan Mehmet Topçu, “Gençlere tavsiyem okuyun, herhangi bir meslek öğrenin. Babanızın arazisinde veya kendi işinizde okumuş olarak devam edin. Üretim çok önemli ve değerlidir. Her zaman üreten kazanır. Hazıra dağ dayanmaz” diye konuştu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑