Dalaman Suyu Muğla’nın Umudu Olabilir

1 Haziran 2025 Saat: 21:12
Dalaman Suyu Muğla’nın Umudu Olabilir
Mega Turizm Kentine Mega Su Projesi Dalaman Suyu Muğla’nın Umudu Olabilir

Mega Turizm Kentine Mega Su Projesi: Dalaman Suyu Muğla’nın Umudu Olabilir

Muğla’nın susuzluk sorununa kalıcı çözüm arayışları hız kazanıyor. Özelleştirilmiş su hizmetlerinin yarattığı mağduriyetin giderilmesi, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın seçim vaatleri arasında önemli bir yer tutuyordu. Başkan Aras, göreve gelir gelmez bu sözünü yerine getirmek için harekete geçti.

Milas’ın Güllük ve Kıyıkışlacık mahallelerinde yaşayan halk, yıllardır yüksek fiyatlı, düşük kaliteli özel su şirketlerinden hizmet almak zorunda kaldı. Yaz aylarında haftalar süren su kesintileri, sadece Milas’ı değil, Bodrum’un birçok mahallesini de etkileyerek bölge halkını adeta canından bezdirdi.

Başkan Ahmet Aras’ın vizyoner yaklaşımıyla gündeme gelen “Muğla Su Projesi”, bölgenin su sorununu kökten çözebilecek nitelikte. Projenin merkezinde, Dalaman Çayı’ndan cazibe yoluyla, yani pompaya ihtiyaç duymadan Muğla sahil şeridine taşınabilecekken denize akan milyonlarca metreküplük temiz ve sürdürülebilir su kaynağı yer alıyor. Bu su, hem otellerin deniz suyunu arıtma zorunluluğunu ortadan kaldıracak hem de vatandaşlara kaliteli, kesintisiz ve eşit fiyatlı içme-kullanma suyu sağlayacak.

Aydın’ın Gölgesinde Kalan Muğla’ya “Kadim Hak” Uyarısı

Ancak projeyi tehdit eden kritik bir gelişme yaşanıyor. Aydın ili, Büyük Menderes nehrinin suyunun artık yeterli olmadığını öne sürerek, Dalaman Çayı’ndan tarımsal sulama için su tahsisi başvurusunda bulundu. Eğer bu tahsis gerçekleşirse, ileride Muğla’nın su ihtiyacı için yapacağı başvurular “kadim hak” gerekçesiyle reddedilebilir.

Bu sebeple uzmanlar, Muğla’nın gecikmeden Dalaman Çayı’ndan içme ve kullanma suyu tahsisi için başvuruda bulunması gerektiğini vurguluyor. İasos Mahalle Meclisi Derneği’nin öncülüğünde oluşturulan uzman heyet, uzun yıllar Devlet Su İşleri’nde görev yapmış üst düzey bürokratların da katkısıyla, projenin tüm teknik ve hukuki altyapısını hazırladı.

27 Mayıs’ta Tarihi Sunum Gerçekleşti

27 Mayıs Salı günü, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve MUSKİ Genel Müdürü Yılmaz Şengül’e, üç buçuk saat süren kapsamlı bir sunum yapıldı. Sunumda, projenin fizibilitesi, teknik detayları ve bölge halkına sağlayacağı faydalar aktarıldı. Aynı toplantıda, MUSKİ Genel Müdürü Şengül, yıllardır bölgeyi mağdur eden HZR SU konusunun artık arabulucuda olduğunu da kamuoyuyla paylaştı.

Muğla’nın Su Geleceği İçin Birlik Zamanı

Su kayıplarının dronlar ve debi ölçüm cihazlarıyla kolayca tespit edilebildiği günümüzde, Muğla’nın artık su sıkıntısı çekmemesi gerektiği vurgulanıyor. Bölge halkı, Muğla’nın kıyı şeridini besleyecek isale hattının bir an önce yenilenmesini ve Dalaman suyunun Muğla’ya tahsis edilmesini dört gözle bekliyor.

İasos Mahalle Meclisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Scobie, yaptığı açıklamada “Bu proje yalnızca bugünü değil, Muğla’nın yarınlarını da güvence altına alacak. Başkanımız Ahmet Aras’ın iradesiyle bu tarihi adımın atılacağına inanıyoruz” dedi.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız