KENT YAŞAMI VE YÖRE DERNEKLERİ

6 Kasım 2016 Saat: 08:44
Özden DEMİRCİ
Türkiye’nin her yerinde, her ilinde ve her ilçesinde olduğu gibi yaşadığımız Kentte de yöre dernekleri mevcut. Yöre dernekleri olmalı mı olma malımı bu konuyu çok farklı açıklamalarla tartışmak lazım.

Türkiye’nin her yerinde, her ilinde ve her ilçesinde olduğu gibi yaşadığımız Kentte de yöre dernekleri mevcut. Yöre dernekleri olmalı mı olmamalımı bu konuyu çok farklı  açıklamalarla tartışmak lazım.

Anadolu’dan göç alan sanayi ağırlıklı yerleşim yerlerinde gelenek , görenek,yaşam tarzı  ve kültürleri ile iç içe yaşamak isteyenlerin güç birliği içinde olmaları düşüncesi ile kurulan yasal mekan yöre dernekleri insanları kendi kültürleri ile iç içe yaşamalarını gerektiren, diğer yöre insanları ve bir başka yöre kültürlerinden faydalanmalarının olanaksız olduğu bir oluşumdur.

Geçmiş yıllarda yöre dernekçiliği yok, hangi memleketli olursanız olun aynı mekanlarda oturan aynı mekanların olanaklarından ortak faydalanan Anadolu insanları şimdi yok. Neden mi ? Dernekler nedeni ile Ankaralı  bir vatandaş bulunduğu yörede Ankaralılar derneğinden başka bir yere çıkmıyor, Ankaralılar derneğinde sadece Ankaralılar oturduğu için işte Bir Karadenizli, doğulu yada güneyli  diğer bir yöre derneğine gitmiyor, burada ne mahalle sorunları nede bir insanın sıkıntıları yada memleket meseleleri konuşulup çözümlenememektedir.

Yöre Derneklerinin bir çoğunu tenzih ederim bir gerçeğe de dikkat çekmeden edemeyeceğim, yöre dernekleri sosyal ve kültürel faaliyetleri dışında ne işe yarar, gerçekten kaç yöre derneği tüzüğüne uygun çalışmakta veya üyelerine ne şekilde hizmet ediyor sormak ve araştırmak lazım.

Tabela dernekleri ile gerçek anlamda faaliyetlerde bulunan derneklerin aralarındaki farkı kentin kültürüne hizmet edecek duruma getirmek çok önem arz eder.

Dernekler var ki, kapısında taşıdığı tabelanın dışında dernekçiliğin de’si ile alakasız bir işletmeciye verilmiş kahvehaneden hiçbir farkı kalmadığını görürsünüz. Dernek diye baktığınız yerin  okey ve kağıt oyunları salonu olarak işletildiği çok açık ve net görülüp bilinmektedir.işte derneğimiz varmı ? var açık mı ? Açık diye düşünen ve sadece dernek başkanlığı sıfatını koruyarak kendisini sadece bir mevkide tutma cabası içinde olan başkan ve yanındaki yöneticilerin diğer işlerinde derneklerin adres ve kimlik olarak kullanılmasına daha fazla göz yumulmamalı.

Yöre Dernekleri siyaset üstü kurumlardır. Dernekleri sahiplenen siyasilerin adeta toplantı yeri olarak kullandığı derneklerin çevreye ve o yöre halkına zarar verdiği bilinmeli, siyasilerin çalışma yerlerinin dernekler olmadığı derneklerin ise amaçlarının dışına çıkması mutlaka önlenmelidir. Siyasi kisve altında dernek başkanlığı yapan yöneticilerin kendisinden hariç bir başkasına faydası olmayacağı bilinmeli.

Yöre insanlarını bir birlerinden ayrıştıran derneklerin adı altında olamadan yaşadığımız kentin  kültürünü hep birlikte paylaşarak yaşamak doğrusu olmalıdır.

Anadolu’daki yaşamını bırakarak kente yerleşen yurdum insanına bir gün sormazlar mı?  burada da köy yaşantısını sürdüreceksen neden geldin bu şehre o zaman köyünde kalsaydın  demezler mi ! işte bizler yaşadığımız kentin  kültürüne katkı sunamadığımız ve kendi kültürlerimizle yaşamaya devam ettiğimiz kent yaşamında birileri dernekleri amaçları için kullanmaya devam edecek bilinmelidir.

Sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları