whatsapp

Teknoloji

3B YAZICI DOKU TEDAVİSİNDE YENİ BİR ÇAĞ AÇACAK

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Serdar Küçük, Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Halime Kenar ve Doktora Öğrencisi Levent Aydın’dan ol

26 Kasım 2016 Saat: 00:04
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.692 kez okunmuştur

3B YAZICI DOKU TEDAVİSİNDE YENİ BİR ÇAĞ AÇACAK
3B YAZICI DOKU TEDAVİSİNDE YENİ BİR ÇAĞ AÇACAK

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Serdar Küçük, Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Halime Kenar ve Doktora Öğrencisi Levent Aydın’dan oluşa ekip biyo yazıcı ile canlı hücre yazma konusunda açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili olarak Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Serdar Küçük, biyo baskının ne olduğundan ve Tıp Bilimine sağlayacağı katkılardan bahsetti. Doç. Dr. Küçük, “Biyo baskı işleminin canlı hücrelerinin hassas konumlandırılmasında doku, kemik ve organ gibi biyolojik yapıların katman oluşturularak gerçekleştirilmesine biyo baskı denir. İnsan organlarının biyo baskıyla elde edilmesi 20-30 sene alacaktır” dedi.

Hasarlı doku ve kemik tedavisinde 3B yazıcının önemine değinen Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halime Kenar ise, “Hastaya özel doku özdeşi üretiminde hastanın küçük bir doku parçasından hücreler izole edilmekte, laboratuvarda çoğaltılmakta ve biyo malzemelerden üretilmiş doku iskelesinde ekilerek 3 boyutlu bir doku oluşturulması sağlanmaktadır. 3 boyutlu biyoyazıcıların kullanımıyla doku özdeşleri istenen boyutlarda, hasarlı bölgeye tam uyum sağlayacak geometride ve mikro düzeyde doğal dokuya daha yakın bir yapıda oluşturulabilecek. Hastanın hücreleri bir hidrojel ile karıştırılarak şırınga ucundan bir yüzeye hassas konumlandırma ile basılmaktadır. Dolayısıyla elde edilen 3 boyutlu doku özdeşi vücuda nakledildiğinde sağ kalımı ve işlevselliği arttırılmış olacak” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi’nde mevcut biyo yazıcılar ile ilgili bilgiler veren Doktora Öğrencisi Levent Aydın Kocaeli Üniversitesi olarak, geliştirilen 3B yazıcı cihazının patenti için 2015 yılında Türk Patent Enstitüsüne başvuru yaptıklarını aktardı. Levent Aydın, “Bu alanda dünyada da pek çok çalışmalar yürütülüyor. Kocaeli Üniversitesi olarak biz de neler yapabileceğimizi sergilemeye başlıyoruz. Şu an bilim insanları arasında dünyada muazzam bir yarış var. Ve biz elimizdeki her şeyle bu yarışa katılarak yarışı kazanmaya çalışıyoruz. Buradan çıkacak bütün sonuçlar elbette hepimiz için özellikle sağlık alanında umut vaat ediyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑