Yaşam

Aydın'ın ilk gastronomi kitabı tanıtıldı -

Dağlarından yağ, ovalarından bal akan, birçok medeniyete ev sahipliği yapan antik şehir Aydın’ın kültürel zenginlikleri ‘Geleneksel Tarifleri ile Aydın Gastronomisi Kitabı’nda toplandı. AYDIN (İGFA) - Lezzetli ve sağlıklı yemekleri...

15 Mayıs 2022 Saat: 15:05
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 278 kez okunmuştur

Aydın'ın ilk gastronomi kitabı tanıtıldı -
Aydın'ın ilk gastronomi kitabı tanıtıldı -

Dağlarından yağ, ovalarından bal akan, birçok medeniyete ev sahipliği yapan antik şehir Aydın’ın kültürel zenginlikleri ‘Geleneksel Tarifleri ile Aydın Gastronomisi Kitabı’nda toplandı.

AYDIN (İGFA) - Lezzetli ve sağlıklı yemekleriyle Ege’nin bir aynası olan, Aydın’ın kültürel mirasını geniş kitlelere tanıtma ve gelecek nesillere aktarma fikriyle ortaya çıkan ‘Aydın Gastronomisi’ kitabı, Kuruluş 1926 Restoran’da düzenlenen bir lansman ile tanıtıldı.

Kitaptan öne çıkan lezzetlerin hikayelerinin anlatıldığı şef sunumları eşliğinde gerçekleşen lansmanın ev sahipliğini; Aydın Valisi Hüseyin Aksoy yaptı. Lansmana Ayhan Sicimoğlu ve Gurme Ahmet Güzelyağdöken ile gastronomi dünyasının önde gelen pek çok ismi katıldı.

Gecede konuşan Vali Aksoy; Aydın’ın ilk gastronomi kitabı olma özelliğini taşıyan bu yayın ile sağlıklı ve doğal yaşam gastronomisiyle öne çıkan ilin, bu anlamda keşfedilmesine ve tanıtılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Vali Aksoy, Aydın'ın zeytiniyle Türkiye'nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticileri arasında yer aldığını, inciri ve kestanesiyle de Türkiye'de ve dünyada ilk sıralarda olduğunu belirterek, "Bereketli topraklarında kendiliğinden pek çok ot, sebze ve meyve yetişen ilimizin toprak zenginliği, yemek kültürüne yansımıştır. Aydın Gastronomisi kitabı, bölgenin ekonomisine de büyük katkı sağlayacağına inandığımız bu gastronomi potansiyelinin keşfedilmesi, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasıaçısından büyük önem taşıyor" dedi.

Vali Aksoy, Aydın Gastronomisi Kitabı ile ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilan edilen ve bundan sonra her yıl kutlanacak olan ‘Türk Mutfağı Haftası’na da katkı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.

“AYDIN İNCİRİYLE DÜNYADA İLK SIRADA”

Gecede, Gurme Ahmet Güzelyağdöken ve Ayhan Sicimoğlu, Aydın’ın gastronomi zenginliğinive yemek hikayelerini anlattığı bir sohbet gerçekleştirdi. Lansmanda, börülce ekşilemesinden Aydın gevreğine, zeytinyağlı kuru incirden sabuniye lokumuna kadar Aydın’a has lezzetler tadıldı.

Gece, zeybek gösterisiyle son buldu.  

BİRBİRİNDEN LEZİZ 117 TARİF VE HİKAYELERİ BİR ARADA

Birçok özel yöresel lezzetin yer aldığı kitapta; yağlı kesikten cingen pilavı’na, dalama tandırından kulak çorbasına, Nazilli pidesinden turp otu ekşilemesine, kedirgen kavurmasından kabak karnıyarığa, ekmek dolmasından topalak aşına kadar Aydın’ın yemek kültürünü yansıtan çok özel tarifler bulunuyor. Orijinal tariflerin yanı sıra yemek hikayelerinin anlatıldığı kitapta, tam 117 tarif özel fotoğraflarla sıralandı.

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un talimatıyla, Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat liderliğinde büyük emek ve titizlikle hazırlanan kitap; Yayın Koordinatörü Reyhan Gülpınar, İstanbul Gastronomi kurucusu ve Gastronomi Editörü Sabriye Kocabalkan, Adnan Menderes Üniversitesi Aşçılık Programı Öğretim Üyesi Dr. Emrah Köksal Sezgin, Esnaf Lokantası İşletmecisi Hayrettin Dincil, Yöresel Yemek Danışmanı Azize Gülpınar, Araştırmacı Havva Çetintürk ve Cansu Öztürk’den oluşan bir ekip tarafından hayata geçirildi.

Gurme ve Yemek Araştırmacısı Ali Gökçen Adar, Gurme Ahmet Güzelyağdöken ve Şef Mehmet Yalçınkaya ise yazıları ile kitaba katkı sağladı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑