whatsapp

Ekonomi

Kocaeli Emlakçılar Odası Kuruluyor

Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine bağlı olarak kurulan Kocaeli Emlakçılar Odası ilk toplantısını gerçekleştirdi.

29 Şubat 2016 Saat: 10:54
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.701 kez okunmuştur

Kocaeli Emlakçılar Odası Kuruluyor
Kocaeli Emlakçılar Odası Kuruluyor

Ahmet Pekin başkanlığında gerçekleşen toplantıya Fuat Özdağ, Ali Özkan, Nejat Bayhan, Rasim Yalçınol, Abdurrahman Yazıcı, Mesut Daş, Hakan Sin, Ömer Arda Tosun, Fatma Kanat, Osman Özcan, Mesut Sezgin, Mahir Akyürek katıldı.

Kocaeli de faaliyet gösteren 502 Emlak çının katılımı ile kurulan Emlakcılar Odası Kurucu Başkanı Ahmet Pekin “Odamızın kurulmasıyla ilgili Bakanlıktan karar çıktı. Bundan sonra Kocaeli de sektörün derlenip toparlanması için öncelikle Emlakçılar Odasının kurulması gerekmektedir. Sektörde hizmet veren bütün meslektaşlarımızın bu konudaki heyecanını biliyoruz ve bu konuda onların heyecanın paylaşıyoruz. En önemli problemlerimizden birisi de kaçak olarak sektörde çalışan emlakçılardır. Bu emlakçıların önüne geçmenin yollarından birisi de odanın kurulması ve Emlak müşavirleri kanunun çıkarılmasıdır.” dedi.

 

“Odanın kurulması büyük avantaj sağlayacak” 

Bakanlığın meslek grupları ile ilgili muhatap alacağı kuruluşların odalar olduğunun altını çizen Pekin, odaların bakanlığın meslek grupları ile ilgili aldığı kararları üyelerine bildirmek ve üyeler tarafından bu kararların uygulanması yönünde takipçi olması gereken merciiler olduğunu söyledi.

Emlakçılar Odası Kurucu Başkanı Ahmet Pekin, meslek odalarının üyelerine yapması gereken hizmetleri şu şekilde sıraladı:

“Mesleki eğitim ve kurslar düzenler, uyulması zorunlu mesleki kararları alır ve bunu üst kurullara iletir. Bütün oda üyelerinin sicillerini bakanlık veri tabanına işleme yetkine sahiptir. Üyelerinin talep ettiği resmi belgeleri düzenler ve hazır bulundurur. Oda üyelerinin çalışma konularında haklarını korur. Bu konuda resmi ve özel kuruluşlarda üye adına girişimlerde bulunur. Adli ve idari merciler nezdinde üyeleri temsil eder ve takip eder. Üyelerin çalışma konularında ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli çalışmaları yapar. Resmi ve özel kurumlarda istenen mesleki temsilcileri tayin etmek de odaların görevleri arasındadır. Mesleki kalite ve standartlara uyulup uyulmadığını kontrol etmek ve gerekli merciler nezdinde takip etmek. Meslek ahlakına aykırı davranışlar konusunda gerekli uyarıları yapmak ve gerekirse disiplin kurulunda görüşülmesini sağlamak. Mesleğe yeni girecek olanlara iş yeri açma ruhsatı verilebilmesi için mesleki”

“Odanın olmaması sorunları da beraberinde getiriyordu”

Kocaeli gibi büyük bir kentte emlak odasının olmamasının sıkıntısını yaşadıklarını, bu nedenle 2014 yılında odayı kurmaya karar verip işlemlere başladıklarını dile getiren Pekin “Ekibimiz ile birlikte dernekteki çalışmalarımıza son vererek 2014 ocak ayında Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın yönetimine seçildik. Karma oda da emlakçılar adına komite oluşturarak meslek odamızı kurmayla ilgili çalışmalarımızı başlattık. Ayrıca 2014 yılının Mayıs ayında Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği’nde denetim kurulu üyeliğine seçildim. Oda kuruluşunu buradan takip etmenin daha doğru olduğunu gördüm. 23.10.2014 tarihinde ilk dilekçeyi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na verdim. Dilekçe vermek yeterli olmuyor, bunu takip etmek ve sonuçlandırmak gerekiyordu.” diyen Pekin konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 “Sektörü resmi kurumlar nezdin de bir sivil toplum kuruluşu olan derneğin temsil etmesi daha zordur. Odalar yarı resmi devlet kuruluşları olduğu için temsil kabiliyeti de ona göredir. Sektörde hizmet veren her şahıs ya da kuruluş oda kurmak için müracaat edebilir. Bakanlık gerekli araştırmalarını yapar ve uygun gördüğü birine bu yetkiyi verir. Kaldı ki müracaat etmek yetmez, takip etmekte gerekir. Odanın kuruluş yetki belgesinin alınması ile ilgili basını bilgilendirmiştik.”

 “Maksadımız kimseyi ekarte etmek değildir”

“Maksadımız kimsenin önüne geçmek ya da kimseyi ekarte etmek değildir.” diye konuşan Pekin, amaçlarının bu sektörde hizmet eden bütün meslektaşları için bu çalışmayı yürütmek olduğunu, Ayrıca alınan bu yetki belgesine bir itirazın söz konusu olamayacağını fakat  yasal süreçler içerisinde gereken yapılmaz ise yetki belgesinin otomatik olarak düşeceğini vurguladı. Pekin: “Bu konuda bakanlığa her meslektaşımızın müracaat etme hakkı vardır. Biz alacaktık, siz neden aldınız demenin de bir kıymeti yoktur. Bakanlık her dilekçeyi kabul eder ve uygun gördüğü birisine bu yetkiyi verir. Bu bir seçim değildir, sadece oda kurma yetkisidir. Meslektaşlarımızı ziyaret ederken onlardan ne imza ne de oy istemedik. Onlarla tanışıp süreçle ilgili bilgi veriyoruz ve bilgi vermeye de devam edeceğiz. Odaya kayıt yaptırılması konusun da Esnaf Odalarının üye olmayanlara gönderdiği evraklar, Gümrük Bakanlığı’nın birlik siciline tebliği ile sicil müdürlüğü tarafından yapılmıştır. Esnaf olan her vergi mükellefi odaya kayıt yaptırmak zorundadır. Kaldı ki şu anda odaya kayıtlı beş yüz küsur üyenin odaya kayıt yaptırması ile ilgili çalışmayı kimsenin yapmasına da gerek yoktur. Sanki orta da bir ikilem varmış gibi açıklamalar yapanlar, büyük bir yanılgı içindedirler. Bu sektörde hizmet veren her meslektaşımız bizim potansiyel üyemizdir.” Dedi.

                                                                                                         

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑