whatsapp

Ekonomi

TEKNOLOJİ BANKASI GEBZE'DE KURULACAK

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu, teknoloji bankasıyla en az gelişmiş ülkelere destek sunmayı amaçladıklarını belirterek, bankanın Gebze'de kurulacağını ve çalışmaların orada yürütüldüğünü bildirdi.

29 Mayıs 2016 Saat: 11:06
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.473 kez okunmuştur

TEKNOLOJİ BANKASI GEBZE'DE KURULACAK
TEKNOLOJİ BANKASI GEBZE'DE KURULACAK

Antalya'nın turizm bölgesi Belek'te bir otelde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programı'nın Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı'nın ikinci gün oturumları başladı.

Türkiye'de kurulacak teknoloji bankası hakkında sunum yapan Hasekioğlu, teknoloji bankasının BM ve Türkiye'nin ortak bir girişimi olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler'in kararıyla ekim ayında teknoloji bankasının Türkiye'de kurulmasına karar verildiğini anlatan Hasekioğlu, şunları kaydetti:  "Teknoloji bankası, en az gelişmiş ülkeler olarak adlandırılan 45 ülkeyi hedefliyor. 45 ülkenin üçte ikisi, 30, 35 kadarı Müslüman ülkelerdir. Dolayısıyla bu ülkelerin kalkınması, teknolojik olarak bilim ve inovasyon alanında ileri noktaya gelmesi bizleri de birinci noktadan ilgilendiriyor. Ana hedefimiz, gelişmiş ülkelerde oluşmuş teknolojinin, fikri mülkiyet haklarının gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelere aktarılmasıdır."

Hasekioğlu, az gelişmiş ülkelerin kalkınmasına teknoloji transferi yoluyla yardımcı olmanın ana hedefleri olduğunu vurgulayarak, teknoloji bankasıyla ilgili fizibilite çalışmasının geçen yıl yapıldığını anlattı.

Teknoloji bankası Gebze'de kurulacak

Bu çalışmanın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda onaylandığını aktaran Hasekioğlu, bankanın Gebze'de kurulacağını ve çalışmaların orada yürütüldüğünü bildirdi.

Hasekioğlu, "12 kişilik yönetim kurulu oluşturuldu. Uluslararası ve çoğunlukla az gelişmiş ülkelerin üyeleriyle oluşan bir yönetim kurulu oluşturuldu. Organizasyonun yapısı ve genel fonksiyonları bu yönetim kurulunun çalışmaları neticesinde belirlenecek." dedi.

Teknoloji bankasının 2017'de faaliyete geçeceğini ifade eden Hasekioğlu, asıl hedeflerinin az gelişmiş ülkelere yardımcı olmak, teknolojik alanda gelişmelerine katkı sunmak olduğunu kaydetti.

Hasekioğlu, Türkiye'de teknolojiyi geliştirmek, iç pazarda üretilen ürünleri uluslararası pazara sunmak, beyin göçünü engellemek için şirketlerle devleti bir araya getirmek için özel sektör ile kamu işbirliği sisteminin benimsendiğini söyledi.

Çok yönlü teknolojik çalışmaları desteklemek için sermaye fonu kurulduğunu, yurt dışından teknoloji transferi sağlandığını vurgulayan Hasekioğlu, az gelişmiş ülkelerdeki beyin göçünü engellemek için bilimsel ve teknolojik katkılar sunacakları ortamlar oluşturmak gerektiğini dile getirdi. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑