Sağlık

Türk bilim insanları, kanser tedavisinde yeni molekül belirledi -

Yakın Doğu Üniversitesi araştırmacıları, Türkiye ve KKTC’nin farklı üniversitelerinden araştırmacılarla iş birliği yaparak, karaciğer kanseri tedavisinde etkili olan yeni bir molekül belirledi.KKTC (İGFA) - Karaciğer kanseri tedavisin...

13 Ocak 2023 Saat: 12:05
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 159 kez okunmuştur

Türk bilim insanları, kanser tedavisinde yeni molekül belirledi -
Türk bilim insanları, kanser tedavisinde yeni molekül belirledi -

Yakın Doğu Üniversitesi araştırmacıları, Türkiye ve KKTC’nin farklı üniversitelerinden araştırmacılarla iş birliği yaparak, karaciğer kanseri tedavisinde etkili olan yeni bir molekül belirledi.

KKTC (İGFA) - Karaciğer kanseri tedavisinde etkili olduğu belirlenen yeni molekülle ilgili çalışma, 8. Uluslararası Bahçeşehir Üniversitesi İlaç Tasarımı Kongresi’nde “en iyi sözlü sunum” ödülü aldı.

Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Araştırma Enstitüsünden Prof. Dr. H. Seda Vatansever’in içinde bulunduğu araştırmanın sonuçları kongrede Dr. Faika Başoğlu tarafından sunuldu.

Doç. Dr. Eda Becer, Hilal Kabadayı Ensarioğlu, Prof. Dr. Nuray Ulusoy Güzeldemirci, Ebru Didem Coşar’ında yer aldığı çalışmada, elde ettikleri molekülün karaciğer kanser hücreleri üzerine etkilerini aktardıkları sunum, kongrede “en iyi sözlü sunum” ödülü aldı.

YENİ MOLEKÜL, FARKLI KANSER TÜRLERİ İÇİN DE UMUT OLABİLİR!

Karaciğer kanseri, tedavisi oldukça kısıtlı bir hastalık olduğu için belirlenen yeni molekülün, yeni ilaç tasarımları için sağladığı veriler oldukça önemli. Kanser tedavisinde kullanılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan “imidazo[2,1-b]tiyazol” ve “tiyosemikarbazid” yapılarını taşıyan “Levamisole” ve “Triapine”’den yola çıkılarak tasarlanan ve antikanser aktiviteye sahip olması beklenen yeni molekül, 4 aşamada yüksek verimlilikle sentezlendi. Araştırmada, benzer yapıya sahip toplam 8 molekülün aktivitesi de çalışıldı.

Yeni molekülün karaciğer kanseri hücreleri üzerindeki inhibe edici etkisini belirleyen araştırmacılar, benzer yapıdaki yeni moleküller üzerinde de laboratuvar araştırmalarına devam etmektedirler. Türk araştırmacılar; karaciğer kanseri, meme kanseri, kolon kanseri ve beyin kanserleri gibi farklı kanser türlerinin tedavisinde geliştirilebilecek ilaçlara rehberlik edecek yeni aday moleküller belirlemek için de çalışmalarını sürdürüyor.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑