whatsapp

Güncel

TÜRK OCAKLARI ÇANAKKALE'Yİ ANLATTI

Türk Ocakları Gebze Şubesi tarafından düzenlenen 12 Mart İstiklal Marşının kabulü ve 18 Mart Çanakkale deniz zaferi programına Prof.Dr.Vahdettin Engin konuşmacı olarak katıldı. Engin, 1. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında yaşananl

17 Mart 2016 Saat: 13:22
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.288 kez okunmuştur

TÜRK OCAKLARI ÇANAKKALE'Yİ ANLATTI
TÜRK OCAKLARI ÇANAKKALE'Yİ ANLATTI

Türk Ocakları Gebze Şubesi tarafından Gebze Ticaret Odası Konferans Salonunda 10 Mart Perşembe günü Prof.Dr.Vahdettin Engin  "İstiklal Marşını Hazırlayan Tarihi Sebepler ve Çanakkale Ruhu" konulu konferans düzenlendi.

KONUŞMA YAPTILAR

Yeni dönemde yapılan seçimle oluşan Türk Ocakları Gebze Şubesi Yönetim Kurulunun ilk faaliyeti olduğu nu belirten, Gebze Şubesinin Başkanı Osman Sümer “ülkemizin yaşadığı kaos ortamına dikkat çekmek ve tarihten ders alınmasının gerektiğini” düşünerek bu konferansın yapılmasına karar verildiği belirten bir konuşması ile açılışı “Bismillahirrahmanirrahim” diyerek yaptı.
Konferans öncesi Balkan Türkleri Gebze Şubesi başkanı İsmail Yılmaz’ın aile yadigarı olan, balkanlardan gelerek Kurtuluş ve Çanakkale savaşlarında katılmış olan aile büyüklerinin kullandığı Türk Bayrağı ile şarapnel parçaları ile hırpalanmış bel kuşağının hikayesini, o günlerdeki duyguları yaşayarak dinleyicilere aksettirdi.

Ardından Türk Ocakları Gebze Şubesi Başkanı Osman Sümer’in Kızı Nisa Sümer tarafından On kıtalık İstikbal Marşımızı ve Yüksek Pekmedir’de Çanakkale Şehitleri  adlı şiirlerini okudular. 

1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI

Prof. Dr.Vahdettin Engin konferansında Osmanlı İmparatorluğu 1. Dünya savaşına nasıl ve hangi şartlar altında girdiği anlatarak başladı. İtilaf Devletleri başta İngiltere olmak üzere olmak üzere Türk tarafının İttifak devletlerinin için olmasının savaşının seyrini değiştireceğini düşünerek, öncelikle bu bölgenin temizlenmesini planladıklarını anlattı.
Engin, kısa bir sürede İstanbul’a ulaşmayı düşünen İtilaf devletlerinin Çanakkale’de yapmış olduğu deniz savaşlarında almış olduğu büyük tarihi yenilgi sonrası, nasıl kara savaşları başlattığını detaylarıyla ortaya koydu.

MUSTAFA KEMAL'İN ASKERİ BAŞARISI

Prof. Dr.Vahdettin Engin bu savaşlarda Mustafa Kemal’in askeri başarısının ve ileri görüşlülüğünün kara savaşlarında nasıl kaderimizi ve seyri değiştirdiği konularında bilgi verdi, bu büyük zafer ardından, kurtuluş savaşını yaşayan bu milletin duygu ve hissiyatlarını ortaya koyan Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşının ne kadar anlam taşıdığını ve “Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın” dediğini anlattı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑