whatsapp

Teknoloji

YERLİ OTOMOBİLİMİZ "ALP"GELİYOR....

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobille ilgili son durum değerlendirme toplantısı için hafta sonu Gebze’ye geldi.

21 Mart 2016 Saat: 08:42
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.568 kez okunmuştur

YERLİ OTOMOBİLİMİZ "ALP"GELİYOR....
YERLİ OTOMOBİLİMİZ "ALP"GELİYOR....

Toplantı öncesi dernek başkanları ile kahvaltı yapan Bakan Işık, yerli otomobille ilgili gelen soruları yanıtladı. Bakanı Işık, Türkiye’de ilk kez böyle bir projeye sahip çıkanın hükümet olduğunu söyleyerek, yerli otomobilin ismi ve takvimi hakkında bilgiler verdi. Bakan Işık, hafta sonu Kocaeli Erzurum Dernekler Federasyonu'nun, Kocaeli genelindeki dernek başkanları ile birlikte yaptığı kahvaltıya katıldı. Burada yapılan sohbette en çok suru ise bakan yerli otomobilden geldi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı yerli otomobilin Türkiye açısından uluslar arası çok önemli bir proje olduğunu ve bugüne kadar yapılan böylesi bir projenin Türkiye’de hiçbir dönem hükümet tarafından desteklenmediğini söyledi. 

ALMAYA İLE BİLEK GÜREŞİ 
'Biz bugüne kadar neden otomobil yapamadık' sorusuna açıklık getiren Bakan Işık, "Öncelikle bunun zekayla bir ilgisi olmadığını söylemeliyim. Bizim insanımız kıvrak bir zekaya sahiptir, kafamız çok çalışıyor da niye yapamadık bugüne kadar çünkü;  tarih bazen milletlerin ayağında bir bağ olabiliyor. Türkiye azıcık güçlense hemen ayağına pranga vurulmaya çalışıyor. Türkiye’de bu anlamda sürekli gündeme çatışmalar getiriliyor. Türkiye yıllardır bu çatışmalara harcadığı zamanı ve enerjiyi kalkınmaya harcasaydı dünyanın 10 ekonomisi arasına bugün girmiş, hatta ilk 5’te idik ve Almanya ile bilek güreşi yapar bir konuma gelmiştik. Hükümetler bu konuda yapılan çalışmalara sahip çıkmadı. Nuri Demirağ uçak yaptı dünyadan 8 tane sipariş almış, İstanbul’dan Divriğe uçmuş ama adamı batırdılar, 128 günde devrim arabası yapılmış, buna sahip çıkın fabrika kurun parça üretimi yapın. Bunları bildiğimiz için temkinli davranıyoruz Türkiye’de ilk defa bir hükümet böyle bir projenin arkasında duruyor ve bizzat kendisi yürütüyor" ifadelerini kullandı.

‘ALP’ İSMİ GEÇİYOR
Yerli otomobilin elektrikli olacağını söyleyen bakan Işık yerli otomobilin ismi ve takvimi hakkında şunları söyledi; "Saab’a yeni teknolojiler yükleyip elektrikli olarak piyasaya çıkaracağız. Bu yılın sonuna kadar 30-40 araç üretmeyi hedefliyoruz. Onları tüm arazi ve iklim koşullarında test yapacağız. 2018 Haziran ayında aracı tanıtacağız. Göreceksiniz piyasaya nasıl bir araç çıkacak. 2019 sonuna kadar da inşallah seri üretimi başlatacağız. Şuan bütün çalışmalar bu takvime uygun gidiyor. İsim olarak çok profesyonelce çalışılacak eğer dünyaya satmak istiyorsak dünyada herkesin yadsımayacağı bir isim olması lazım. Örneğin kamuoyunda 'Alp' ismi geçiyor. Bunu koyuyorsun ama bu isim bizim için ne kadar önemli ise Avrupalılar için yıllarca savaştıkları bir isim olarak önemli, çok iyi düşünmek zorundayız. Şuan isim gündemde değil ama uygun bir çalışma hassasiyetlere göre yapılacak."dedi.

LALE KALAYCIOĞLU

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑