whatsapp
Özden DEMİRCİ
Özden DEMİRCİ

KENT YAŞAMI VE YÖRE DERNEKLERİ

Türkiye’nin her yerinde, her ilinde ve her ilçesinde olduğu gibi yaşadığımız Kentte de yöre dernekleri mevcut. Yöre dernekleri olmalı mı olma malımı bu konuyu çok farklı açıklamalarla tartışmak lazım.

6 Kasım 2016 Saat: 08:44
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 4.281 kez okunmuştur

Türkiye’nin her yerinde, her ilinde ve her ilçesinde olduğu gibi yaşadığımız Kentte de yöre dernekleri mevcut. Yöre dernekleri olmalı mı olmamalımı bu konuyu çok farklı  açıklamalarla tartışmak lazım.

Anadolu’dan göç alan sanayi ağırlıklı yerleşim yerlerinde gelenek , görenek,yaşam tarzı  ve kültürleri ile iç içe yaşamak isteyenlerin güç birliği içinde olmaları düşüncesi ile kurulan yasal mekan yöre dernekleri insanları kendi kültürleri ile iç içe yaşamalarını gerektiren, diğer yöre insanları ve bir başka yöre kültürlerinden faydalanmalarının olanaksız olduğu bir oluşumdur.

Geçmiş yıllarda yöre dernekçiliği yok, hangi memleketli olursanız olun aynı mekanlarda oturan aynı mekanların olanaklarından ortak faydalanan Anadolu insanları şimdi yok. Neden mi ? Dernekler nedeni ile Ankaralı  bir vatandaş bulunduğu yörede Ankaralılar derneğinden başka bir yere çıkmıyor, Ankaralılar derneğinde sadece Ankaralılar oturduğu için işte Bir Karadenizli, doğulu yada güneyli  diğer bir yöre derneğine gitmiyor, burada ne mahalle sorunları nede bir insanın sıkıntıları yada memleket meseleleri konuşulup çözümlenememektedir.

Yöre Derneklerinin bir çoğunu tenzih ederim bir gerçeğe de dikkat çekmeden edemeyeceğim, yöre dernekleri sosyal ve kültürel faaliyetleri dışında ne işe yarar, gerçekten kaç yöre derneği tüzüğüne uygun çalışmakta veya üyelerine ne şekilde hizmet ediyor sormak ve araştırmak lazım.

Tabela dernekleri ile gerçek anlamda faaliyetlerde bulunan derneklerin aralarındaki farkı kentin kültürüne hizmet edecek duruma getirmek çok önem arz eder.

Dernekler var ki, kapısında taşıdığı tabelanın dışında dernekçiliğin de’si ile alakasız bir işletmeciye verilmiş kahvehaneden hiçbir farkı kalmadığını görürsünüz. Dernek diye baktığınız yerin  okey ve kağıt oyunları salonu olarak işletildiği çok açık ve net görülüp bilinmektedir.işte derneğimiz varmı ? var açık mı ? Açık diye düşünen ve sadece dernek başkanlığı sıfatını koruyarak kendisini sadece bir mevkide tutma cabası içinde olan başkan ve yanındaki yöneticilerin diğer işlerinde derneklerin adres ve kimlik olarak kullanılmasına daha fazla göz yumulmamalı.

Yöre Dernekleri siyaset üstü kurumlardır. Dernekleri sahiplenen siyasilerin adeta toplantı yeri olarak kullandığı derneklerin çevreye ve o yöre halkına zarar verdiği bilinmeli, siyasilerin çalışma yerlerinin dernekler olmadığı derneklerin ise amaçlarının dışına çıkması mutlaka önlenmelidir. Siyasi kisve altında dernek başkanlığı yapan yöneticilerin kendisinden hariç bir başkasına faydası olmayacağı bilinmeli.

Yöre insanlarını bir birlerinden ayrıştıran derneklerin adı altında olamadan yaşadığımız kentin  kültürünü hep birlikte paylaşarak yaşamak doğrusu olmalıdır.

Anadolu’daki yaşamını bırakarak kente yerleşen yurdum insanına bir gün sormazlar mı?  burada da köy yaşantısını sürdüreceksen neden geldin bu şehre o zaman köyünde kalsaydın  demezler mi ! işte bizler yaşadığımız kentin  kültürüne katkı sunamadığımız ve kendi kültürlerimizle yaşamaya devam ettiğimiz kent yaşamında birileri dernekleri amaçları için kullanmaya devam edecek bilinmelidir.

Sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yedincigün Haber Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Aday belirleyemiyorlar….28 Ocak 2024 Saat: 23:58
Yerel seçimlere sayılı günler kala siyasi partiler yaşadığımız bölgede ilçe belediye başkan adaylarını neden açıklayamadı.
CHP Kocaeli’de mağdur oldu..19 Nisan 2023 Saat: 10:25
28. Dönem Millet Meclisini oluşturacak Milletvekili seçimleri 14 Mayıs 2023 Tarihinde gerçekleşecek seçimlere halkın iradesi yön verecek.
Ali Kemal Aydın'ı anlamak, anlatmak lazım ..16 Nisan 2023 Saat: 14:30
Gebze’de önemli ve büyük bir kesim tarafından tanınan, gönlünde yaşattığı koskocaman Gebzelilik sevdasıyla bölge ve yöre halkına zaman zaman yaptığı açıklamalarıyla önemli mesajlar veren Ali Kemal Aydının anlaşılamamış olması çok büyük kayıp..
“Olursa olur suyu, Olmazsa hamur suyu”23 Ekim 2022 Saat: 14:31
Kim ne derse desin, kim ne düşünürse düşünsün hiç kimse yapılanları göz ardı edemez, hele hele konuşulanları unutmak elbette ki hatırlamamak hiç olmaz.
“Bu adamlar ne konuşuyorlar”…!!!!3 Mart 2022 Saat: 10:44
Geçtiğimiz hafta sonu Darıca Karslılar Derneğinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Kaz gecesine davetli olarak bende katıldım.
Tüm Yazıları
Yukarı ↑